Yüzme Havuzlarında Ozonla Dezenfeksiyon
Ozon gazı; doğada, güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerine çevirmesi sonucu oluşur. Teknolojik olarak ise, elektron boşalımı yardımıyla soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir.
Ozon, oksidasyon gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle, dezenfeksiyon amacıyla özellikle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Doğal bir dezenfektan oluşu, kullanım alanlarının hızla yaygınlaşmasına ve güvenle kullanılmasına neden olmuştur.
Ozon gazının diğer dezenfektanlara göre avantajları nelerdir?
Ozon, oksidasyon gücü çok yüksek olan bir gaz ve bilinen en kuvvetli dezenfektandır. Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun bakterilerin tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur. Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klorunkinden 3125 defa daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir.
Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle gıda sanayinde kullanımını, diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılmaktadır.
Havuzlarda Ozon Kullanımının Faydaları;
Ozon bakteri, virüs, mantar ve parazitleri öldürebilen, doğal en güçlü dezenfektandır.
Havuz suyunun kalitesini artırır, parıldayan, temiz bir su oluşturur.
İnsanlar üzerinde herhangi bir (göz, saç, deri, ağız) tahriş ve olumsuzluğa sebep olmaz
Koku ve renk giderimi sağlar.
Kimyasal temizleyicilerin kullanımını çok büyük oranda azaltır.
Suyun Kalitesini Artırmadaki Etkileri;
Suyu yumuşatır, metal iyonlarını oksitleme özelliği ile
Toplam Çözünmüş Madde miktarını (TDS) düşürür,
Kimyasalların bıraktığı atık, Ozon kullanımında oluşmaz,
Suyun pH ının etkilemez,
Renk giderimi ve koku giderimi sağladığından, havuz suyunun değiştirilme sıklığını düşürür,
Maliyetlere Etkisi;
Yatırım maliyeti yüksek olmakla birlikte uzun vadede işletmeye karlılığını gösterir
Kimyasal kullanımını çok büyük oranda düşürür,
Havuz suyunun değiştirilme sıklığını düşürür,
TDS miktarını düşürür, bu da ekipmanların ve cihazların ömrünü uzatır
Kalsiyum oluşumunun azalması, ekipmanların bakım maliyetlerini düşürecektir.
Ozonun Havuz Ekipmanı Üzerinde Etkisi;
Ozon gazı tamamıyla su içinde çözüneceği için aşırı doz aşımı mümkün değildir. Girişteki ozon konsantrasyonu 0,4 - 0,6 ppm olduğu halde "Kalan Ozon Konsantrasyonu" 0,03 - 0,05 ppm. Civarında seyreder ki bu da havuzun dezenfektasyonu ve yüzücülerin aynı zamanda havuzda rahatça kalmaları için (sağlık açısında max. 0,05 ppm. Ozon miktarı gerekli koşuldur) gerekli olan miktardır.
Ozon gazı depolanamayan, kullanıldığı yerde üretilmesi gereken bir dezenfektandır. Su içinde 20 ila 25 oC. Suda eğer ozon jeneratörü çalışmıyorsa 30 ila 40 dakika içinde tamamen oksijene dönüşür.
Anlaşılacağı gibi Ozonun korozyona sebep olma olasılığı (Ozonlu suyun) düşüktür.Kaldı ki bugün artık gerek kullanılan ekipman (su sirkülasyon pompası vs..) paslanmaz çelik veya paslanmaya dayanıklı materyalden yapılmaktadır.Su borularının da PVC olduğunu düşünürsek bu risk çok düşüktür.Fakat doğal kauçuk,Naylon vb. malzeme (eğer varsa) üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Ozon ve Kimyasal Kullanımı;
Özellikle ısıtmalı havuzlarda ve eğer istenirse diğer havuzlarda da Klor yerine 6 aylık periyot içinde 60.000 lt lik bir havuz için sadece 1 (bir) kg. Sodyum Brom ide kullanımı uygundur. Brom ide İyonları Ozonla okside olarak tekrar Brom ide"yi ortaya çıkarır ki bu şekildeki döngü devam ederek etkinliği kalıcı kılınır.