Hayvancılık ve Tarım Sektöründe Ozon
Hayvancılık Sektöründeki Uygulamalar
Ozonun, büyük baş hayvancılıkta kullanımı genel olarak süt besiciliğinde yer bulmaktadır.
Sütçülükte temizlik ve hijyen, gerek ürün kalitesi gerekse ürün kayıpları açısından son derece önemlidir. CIP sistemleri, Süt sağım makineleri, süt sağım sistemleri, süt soğutma tanklarının bakım ve temizliği bu bakımdan önem kazanmaktadır. Sağım sistemlerinin, tankların etkili bir şekilde temizlenmesi ve DEZENFEKTE edilmesi gerekmektedir. Süt kalıntılarının kalması, mikroorganizmaların beslenmesi ve yaşaması için uygun ortam oluşturur.
Asit ve Kostik yıkama işlemlerinden sonra, mikroorganizmaların giderilmesi için dezenfektanlar kullanılır. Genelde klor içerikli dezenfektanlar kullanılmaktadır, ancak klor organik asitlerle birleşerek trihalometanlar gibi toksik yan ürünler oluşturmaktadır. Bu geleneksel dezenfektanlar yerine "Ozonlu Su" kullanımı, gerek oksidan etkisi, gerekse kuvvetli bir antimikrobiyal oluşu sebebiyle öne çıkmaktadır.
Süt sağım sistemleri ve tanklarında, paslanmaz yüzeyler üzerinde oluşan "Biofilm tabakası", süt ve süt ürünlerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurdur. Biofilm tabakası, bakterilerin bir arada toplanması ve yüzeye yapışarak burada gelişme ortamı bulmasıyla oluşur.
Kostik ve Asit yıkama aşamaları, genelde mekanik temizlik yapmakta ve Biofilm tabakasını giderememektedir. Bu da sütün bakteri sayısının yükselmesine sebep olmaktadır.
"Ozonlanmış su"; Salmonella, Bacillus cereus, Pseudomonas flourescens ve Alceligenes feacelis gibi sütçükte sık rastlana pek çok mikroorganizmaya karşı çok etkilidir. 0,5 ppm konsantrasyonundaki "Ozonlu Su" bu patojenleri kolaylıkla yok etmekte ve biofilm tabakasının giderilmesini sağlamaktadır.
"Ozon gazı" soğuk suya emdirilerek kullanılır. Hazırlanan ozonlu su, diğer dezenfektanlar gibi bakiye bırakmaz, durulama derdi yoktur. Doğaldır, çevreye zarar vermez.
Tedavi ve Bakım, Et Sektöründe Ozon Uygulamaları, Süt Sektöründe Ozon Uygulamaları
Tarım Sektöründeki Uygulamalar
Ülkemizde bilhassa seralarda tarım son yıllarda hayli yaygınlaşmıştır. Nemli, sıcak rutubetli ortam bazı fungus (fusarium) ve küf oluşumuna sebep olmaktadır. Damlama su hattına verilen suyun ozonlanması bu oluşuma engel olur.
Topraksız tarım işletmelerinde ise en önemli sorunlardan bazıları; bitkiye zarar veren sudan kaynaklı organik maddeler, sudan gelebilecek değişik bakterilerdir.Ayrıca suda "Hidrojen Sulfid" bulunması istenmeyen bir durumdur. Yüksek seviyelerde Hidrojen Sulfid sudaki besinlerin bitki kökünce alımını zorlaştırır.
Ozon " Hidrojen Sulfid" in giderilmesinde en etkili yoldur. Ozon su içinde tekrar "Oksijen" e dönüşmesi, çözünmüş oksijen seviyesini ve suyun ORP sinin artırılmasına yardımcı olur. Bu durum, organik bileşiklerin oksidasyonunu dolayısıyla dezenfeksiyonu kolaylaştırır ve suyun kalitesinin artırılmasına etki eder. Su yolu ile taşınan aneorobik bakterilerin yaşamasına olanak verilmemiş olur.